Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Игнажден

| обновено на 20.12.17 в 07:57

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Игнатий Богоносец. В народните представи денят е известен като Игнажден и се свързва с предстоящите празнични дни.

На този ден Българската православна църква почита паметта на Свети Игнатий Богоносец. Игнажден е празник, свързан с много поверия и ритуали. Какво не трябва да правим на този ден, за да не прогоним късмета от дома си?

От този ден започват коледните богослужения, обяснява отец Александър Лашков, свещеник в столичния храм "Света Троица":

Според църковното предание, когато Христос е бил заобиколен от дечица, той е погалил и взел едно от тях в ръце. Това се смята, че е самият Игнатий и заради това е наречен Богоносец.

Според религиозните вярвания от Игнажден започват родилните мъки на Богородица. Ето защо младите и нераждали жени не трябва да работят на този ден, за да родят по-лесно своите деца.

Който излезе от къщата на празника в никакъв случай не трябва да се прибира с празни ръце. На този ден не бива да се изнася нищо от дома, за да не излезе берекетът. Не се иска и не се дава нищо назаем.

Най-характерен за днешния празник е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден зависи каква ще бъде следващата година. Ако първият гост е човек с късмет, неговото благоденствие ще споходи и дома през цялата година.

Коледните празници започват от Игнажден. В Източна България на този ден се прави първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и води към  началото на новата година. 

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Латинка Светозарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44