Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранна среща на министрите на външните работи на Азербайджан, Иран и Турция

Мевлют Чавушоглу и Мохамад Джавад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тристранна среща на министрите на външните работи на Азербайджан, Иран и Турция ще се проведе днес в азербайджанската столица Баку. Това е пета среща в този формат. Тримата първи дипломати ще обсъдят възможностите за засилване на регионалното сътрудничество и ще направят преглед на решенията, взети на предишните срещи. Това се казва в съобщение на турското външно министерство, публикувано преди два дни.

Очаква се да се проведат и двустранни срещи между Елмар Мамaдяров, Мевлют Чавушоглу и Мохамад Джавад Зариф.

Тристранният механизъм позволява на страните да обсъждат редица регионални въпроси. Отношенията между Азербайджан и Турция често се описват с формулата "Един народ – две държави" заради езиковата и културна близост и страните развиват тясно сътрудничество в политическата, енергийната и други сфери. Същевременно, мнозинството от азерите са мюсюлмани-шиити, като в Иран и двете страни развиват активно сътрудничество в редица области.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44