Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курц успокои Европа с правителствената си декларация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бежанската криза значително влоши ситуацията. Това заяви новият австрийски канцлер Себастиян Курц при представянето на правителствената програма в парламента във Виена.

Канцлерът побърза да успокои критиците на правителството му, в което влиза крайната десница: 

Ще водим решителна борба с всички форми на антисемитизма – съществуващ и бъдещ. Това е основен приоритет на нашето правителство, заяви Курц под аплодисментите в парламента.

Той се обяви за повече сигурност и прекратяване на нелегалната имиграция и отправи категорична заявка за промени в стила на управление: 

По въпроса за промяната може да имаме различно мнение, но със сигурност не можем да я спрем. Ние сме убедени европейци, част от ЕС, но и сме убедени, че трябва промяна, подчерта австрийският канцлер заради скептичното настроение в Европа към новата управляваща коалиция във Виена с участието на Партията на свободата.

Предшественикът му, лидерът на социалдемократите Кристиян Керн, заяви, че оставането на Австрия в Европейския съюз и еврозоната не означава, че правителството е проевропейско.

На всички е ясно, че в Европа вече не ни приемат сериозно, заяви лидерът на опозицията.

Скептични са и австрийците, които се опасяват, че най-младият премиер в Европа може да се поддаде на влиянието на значително по-опитния вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе от Партията на свободата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44