Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традицията на коледуването се пази и до днес в добруджанското село Кардам

Снимка: БТА

Традицията на коледуването се пази и до днес в добруджанското село Кардам. Според обичая, от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер коледари обикалят къщите, за да прокуждат злите сили.

Село Кардам пази българските традиции и обичаи и от десетилетия на Бъдни вечер домовете на кардамци се посещават от група коледари, които им носят здраве, пълни хамбари с жито и берекет:

От години продължаваме тази традиция да бъдем коледари.

Ходим из селото да носим благоденствие на всички, да се роди стока, жито, особено в Добруджа.

Кардам е и едно селата, които наскоро защитиха плодородната си земя на референдума срещу инвестиционните намерения за добив на природен газ на територията му, споделя кметът Георги Николов: Годината беше доста трудна, но референдумът мина успешно, което е една хубава победа, благодарение на нашите съграждани, които излязоха да гласуват.

Според него раздвижване на икономиката на селото се наблюдава и благодарение на отглеждането на все повече декари с етерично-маслени култури.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44