Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къде и колко по-различно празнуват Коледа по света?

| обновено на 25.12.17 в 03:02
Снимка: БГНЕС

От незапомнени времена светът отбелязват Коледа - празник, изпълнен с пъстри традиции. 

В миналото на този ден предците ни са чакали вкусотии от човек, облечен в кожи, с шапка и дълга бяла брада, който също носел чувал на гърба си, но пълен с непослушни деца. Ето така изглеждал всъщност езическият първообраз на днешния Дядо Коледа. По-късно подаръците започнал да разнася  светец, облечен в расо, а именно - Свети Николай или християнският първообраз. С времето, добрият старец бил пременен и в кафяво, и в зелено, и в бяло и червено със златисти бродерии. 

В Австралия, Флорида и Бразили обаче, Дядо Коледа е по бански и идва на сърф, а в Чехия се спуска със златно въже от небето, следван от ангел и дявол. В Холандия пък
Свети Николаус е още на почит, който дойде ли Коледа, мята се на бял кон и язди за радост на всички.

СнимкаИ докато в Канада маскирани коледари бродят по домовете,  дрънчейки със звънци, из скандинавските страни - броди Коледен козел, раздаващ в кош подаръците. А в Италия с метла долита милата, но грозновата магьосница
Бефана, която раздава подаръците, а на непослушните деца - само въгленче, но захарно. 

Всъщност, тя прилича на руската Бабушка, която се отбива във всеки дом в Русия, където има деца, мислейки, че там е Божият син, защото в миналото отказала да последва Витлеемската звезда, когато Христос се родил и до днес се скита да търси яслите. 


С макети на ясли пък посрещат днешния ден във Франция, а също и в Ливан, където месец по-рано завиват семена от леща, боб или жито в памук, напоен с вода, така че да покълнат за украса. Месец по-рано пък в Каталуния "хранят" издълбан дънер с лакомства и го завиват с одеалце, за да не настина.

Странната традиция, наречена "Кага Тио" (Caga Tio) повелява на Коледа дървеното човече да хвърля в камината, удря с пръчка и да му се нарежда да пуска лакомства, но под съпровод на традиционна за случая песничка. 

СнимкаНо Коледата  преди всичко семеен празник и затова в Германия младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около трапезата, за да хапнах от традиционните специалитети - гъска с ябълки, прочутият щолен, който се прави поне месец преди това. А във Великобритания основното и задължително ястие е пуйката, като по улиците има карнавали и пиеси, в които изграят маскирани актьори.

Нарастването на деня се празнува на острова по няколко начина - преплуване на река на 25 декември и лов на лисици на 26 декември.

В Гърция - страна със силни традиции в корабоплаването, коледната елха си съперничи с коледно корабче, което се поставя до входната врата на къщата или близо до камината, а неговият нос е обърнат към центъра на жилището.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44