Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на традицията с коледните чорапи

Снимка: БГНЕС

На много места по света, подаръците се крият под елхата, но често в домовете на католическите семейства - те могат да бъдат открити в коледни чорапи. Обикновено там се крият изненади - лакомства, а според легендите дори жълтици. 

В Англия, примерно,  вярват в традиционния вариант на Дядо Коледа, облечен с дълга червена или зелена роба, който докато всички спят, обикаля домовете и оставя подаръци в празни чорапи, закачени около огнището. 

Историите са посветени на добрината на Никълъс  или Свети Никола, който в миналото бил епископ на италианския град Мира. Той бил много обичан заради своята щедрост, която проявявал към всички и особено към децата. Затова и всяка коледна вечер посещавал къщите в енорията си, за да се увери, че всяко ще има подарък. А на сирачетата - хвърлял през комина златни монети, които паднали в закачените им чорапи, съхнещи до огнището. 

Подобна е и Легендата за благородника и трите му дъщери, която разказва как Николъс, изпълнен с грижа и съчувствие, пуснал в чорапчетата на трите девойки три малки кесии, пълни с жълтици, за да имат пари за зестра, тъй като баща им - благородник, загубил богатството си. 

Според холандската теория, през 16-ти век децата оставяли до камината своите дървени обувки, пълни със слама и моркови елените. А в замяна за грижата,  епископ на име Синтърклаас  им оставял лакомства. С течение на времето, обувките се заменили с чорапи, а Синтърклас се оказал Санта Клаус или  Дядо Коледа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44