Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск: Младенецът е олицетворението на децата по света

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пред хиляди поклонници на площад "Св. Петър" в Рим папа Франциск произнесе традиционната си коледна благословия Urbi et Orbi ("Към града и към света"). Основната тема в нея бяха децата.

Папа Франциск приветства на италиански с Buon Natale (Честито Рождество!). В своето послание той сравни Младенеца с всички деца по света, наблягайки на конфликтните ситуации, където живеят те - на първо място тази между Израел и Палестина, където призова да се възобновят преговорите за постигане на мирно съвместно съжителство в определените от тях и международната общност граници.

Усилията на международната общност трябва да бъдат насочени, въпреки сериозните пречки, към намиране на хармония, справедливост и сигурност на тази изстрадала земя, подчерта папата.

Той обърна внимание на всички конфликтни точки по света, където децата страдат: Сирия, Ирак, Йемен, Южен Судан, Бурунди, Нигерия, Украйна, Венецуела, призовавайки за постигане на мир и нормален социален живот.

Папа Франциск изтъкна като несправедливост родителите да бъдат безработни, а на труд да бъдат подлагани децата, както и драмата на онези деца - имигранти, оставени сами да търсят по света по-добър живот:

Техните очи са очите на всички имигранти, каза той.

В ден като Коледа, според папа Франциск, трябва да започне да надделява стремежът за спиране на човешката, социалната и екологичната деградация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44