Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов проучвателен сондаж за природен газ започва край Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов проучвателен сондаж за природен газ започва край Кипър. С него страната ускорено продължава реализацията на енергийната си програма за разработване на потенциалните находища в Източното Средиземноморие и за осигуряване на алтeрнативни доставки на гориво за Европа.

Специалната платформа, с която консорциумът между две от водещите в света енергийни компании – италианската „Ени” и френската „Тотал” – ще извършат сондажа в блок 6 в офшорната зона на Кипър, пристигна тази нощ на местоназначението си. Очаква се днес и утре да бъдат извършени работите по стабилизиране на съоръжението и самото пробиване да започне до края на тези седмица. Изследователската работа ще продължи около 36 дни, обявиха от „Ени”, която държи лиценза за блока. Сондажът ще бъде последван от проучвания в още два блока през януари и през март.

Започващите тази седмица проучвателни работи се очакват с голям интерес, тъй като са първите след разочароващия резултат на френско-италианския консорциум в блок 11. В него през септември бяха установени потенциални количества газ почти 10 пъти под прогнозираните.

Новият сондаж е изправен и пред поредни провокации от Турция. Според нея половината от блок 6, който се намира югозападно от острова, попада в континенталния ѝ шелф и тя ще защити интересите си в него. През декември Анкара проведе поредица от военноморски учения в райони в Средиземно море, обхващащи и части от кипърската изключителна икономическа зона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44