Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарникар от Горна Оряховица спаси от бракуване противопожарен автомобил

| обновено на 27.12.17 в 17:38

31-годишна "антика" е най-ценният противопожарен автомобил, на който разчитат градовете Горна Оряховица, Лясковец, Долна Оряховица и още 17 села. За него казват, че е от жизнена необходимост, защото е единственият, който вози едновременно 8 тона вода и 800 литра пенол. 


Новите европейски пожарни, които получи Горнооряховската служба по пожарна безопасност и защита на населението, са от два до четири пъти по-малък капацитет и по думите на огнеборците са абсолютно неприложими при потушаването на произшествия в селата, където няма работещи хидранти. 


Той е спасявал не един или два пожара, не една или две къщи. Този автомобил има големи тактико-технически възможности. Никога не ни е предавал. Той е любимецът на нашата служба,
обясни директорът на горнооряховската противопожарна служба Георги Тодоров


Като всяка техника и на тази й идва краят, което се оказва фатално. Няколко специализирани фирми за авторемонти отказват да поправят пожарната. Подпомогнат от колегите си, обаче 53-годишният огнеборец Николай Мяшков, който е автомонтьор по образование, ремонтира колата,  чакаща за бракуване. 

С безвъзмездния си труд, Мяшков спестява на държавата 900 лева за ремонт, както и връща в строя най-ценния противопожарен автомобил в Горна Оряховица, а държавата му се отблагодари преди няколко дена с парична награда от 100 лева. 


Противопожарният автомобил не съм го направил за награда или за финансова облага - направих го, за да сме по-спокойни в нашата работа. Ремонтът не е толкова труден или сложен, трудно намерихме частите. Аз съм го правил кажи-речи седмица с помощ на колегите, тъй като сам човек не може да се справи с това нещо,  допълни Мяшков, който постъпва на работа в Противопожарната служба в Горна Оряховица преди 21 години и който от три години трябваше да е пенсионер. Остава в пожарната заради колегите си, за които казва, че са безценен екип. 


Подробности чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44