Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказ за две успешни стартиращи компании

Снимка: pixabay.com

Доскоро дяловите инвестиции в стартиращи проекти бяха рядко срещана практика в нашия регион. Инвестициите в стартиращи компании се характеризират с висока степен на риск, затова са преобладаващо под формата на дялово участие на инвеститори, готови да поемат риска, ако е налице потенциал за развитие на бизнеса.

Любомир Янчев
е съосновател в стартираща компания, разработваща умни устройства за дома, които оптимизират потреблението на енергия. Устройствата се монтират на домашните електрически уреди и се управляват от разстояние чрез мобилно приложение за смартфони. Днес компанията и е открила офиси у нас, в Италия, Испания и Индия, както и дистрибуторска мрежа в повече от 32 държави. 

Основните пазари са в Дания, Швеция и Финландия, тъй като устройствата като цена все още не са за масовия български потребител,
 уточни Янев. 

Един от първите инвеститори, подкрепил компанията на съвсем ранен етап, е фондът за рисков капитал Eleven, създаден със 70 процента инвестиции от Европейския съюз по програма JEREMIE, предоставяща Eвропейски ресурси за микро, малки и средни предприятия. 


Тази инвестиция е помогнала при закупуването на оборудване и разработката на продуктите, поясни Даниел Томов - един от партньорите в Илевън: 
Начинът, по който работят тези фондове е, че в 5 до 10 процента от проектите, в които инвестират, тъй като те инвестират в много проекти - то става като един портфейл и реално са толковас печеливши, че те компенсират всички загуби за останалите 80-90 на сто от проектите.


Подкрепена от фонда за рисков капитал "Илевън" е и компанията на 
Орлин Радев, който е съосновател на онлайн платформа за фермерски продукти, която предоставя достъп на потребителите до повече от 100 ферми и малки производители. Пресните артикули се подготвят от фермерите за конкретния клиент, а поръчките се доставят до вратата им. 
Платформата доскоро покриваше само София и Пловдив, но от ноември месец осъществява доставки в цялата страна, посочи Радев. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44