Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходими са значителни инвестиции в нови жилища, твърдят от ромската общност

Снимка: БГНЕС

За 10-годишен период от началото на 2018 година в България трябва да влязат до 300 милиона евро за изграждане жилища на роми, чиито незаконни къщи са били или предстои да бъдат съборени. Това заяви в Стара Загора Илия Петров – министър-председател на т.нар. "Световно ромско правителство".

Аз се надявам много българското министерство на европрограмите, гражданският сектор, политическите формации в българския парламент да вземат доста по-сериозно този въпрос и да вложат тези средства на Европейската комисия по предназначение.

Обаче самата общност не е подготвена за прилагане на политиките на Европейската комисия към нея, твърди ромският лидер. Затова са необходими промени в нагласите на управляващите и адекватни социални политики към общността, като обвързване на социалните помощи с образованието на децата и със заетостта на техните родители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44