Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата година ще донесе повишения на цените на много услуги за италианците

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата година ще донесе рекордно поскъпване на тока и природния газ, както и на различни услуги в Италия. Асоциации на потребителите изчисляват, че общо за годината всяко домакинство ще трябва да похарчи близо хиляда евро повече.

Медиите единодушно определиха, това, което ще се случи от първи януари 2018-а година  като "удар по джоба". През първите три месеца се се увеличи цената на синьото гориво за бита и на тока - съответно с 5,3% и  5%. Обяснението  поскъпването на електричеството е, че поради голямата  суша хидроенергийните източници са намалели. 

Цената за преминаване по магистралите също ще се увеличи с 2% до 53% заради подобрения. Рекордът ще държи отсечката от 18 километра Аоста Запад - Морже с надценка от почти 53 на сто, или настоящата цена от 5,60 евро ще скочи на 8,40. На второ място е магистралата Милано-Торино с увеличение от над 8%. 

Сериозни повишения на цените ще има и в други сектори. Автомобилните застраховки ще скочат с 25 евро, 97 евро ще е увеличението в транспорта, 49 евро в повече ще се плащат за смет, 55 евро -  за таксата за медицинско обслужване, 18 евро за пощенските услуги, а с 38 евро ще се увеличат тези в банките. От един до пет цента ще струва всяка екологична торбичка в магазините. 

Изненада предизвика налогът за колоездачите  аматьори, който те нарекоха "данък пот" - за да участват в състезания и туристически преходи, те ще трябва да заплащат на родната си  велосипедна федерация 25 евро годишна такса. 

Националният статистически институт  Istat предвижда над 18 милиона в страната да станат по-бедни. Затова беше отправен призив към правителството за контрол и противодействие на необоснованото увеличаване на цените.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44