Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин използва наближаващите новогодишни празници, за да отправи послания до редица световни лидери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин използва наближаването на новогодишните празници, за да отправи поздравителни послания до редица световни лидери. В посланието си към Доналд Тръмп той поднови призива за „прагматично“ сътрудничество със Съединените щати през 2018 година. 

Сред получателите на посланията, цитирани от пресслужбата на Кремъл, са канцлерът на Германия, президентът на Франция и редица други европейски и световни лидери. Президентите на Украйна и Грузия не са споменати, но затова пък са поздравени сепаратистите от Абхазия и Южна Осетия.

В новогодишното си послание до американския си колега Тръмп Путин пише, че един конструктивен руско-американски диалог е особено необходим за укрепване на стратегическата стабилност по света, а взаимното уважение е основа за дългосрочно развитие на двустранните отношения. Същевременно руското Външно министерство обвини Съединените щати в поредно, според руската страна, нарушение на договора от 1987 година за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

Повод за обвиненията стана на решението на Япония да закупи от Вашингтон противоракетни системи, което бе обяснено от Токио с необходимостта от защита срещу Северна Корея.  При положение, че американски зенитни системи в Полша и Румъния са близо до западните руски граници, разполагането на такива системи на източните ни граници създава ситуация, която Русия не може да пренебрегне при военното си планиране, предупреди заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

В същото време руското външно ведомство отхвърли твърденията на агенция Ройтерс, че руски танкери снабдяват Северна Корея с петрол в нарушение на международните санкции, които бяха приети и с руския глас в Съвета за сигурност на ООН.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44