Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посрещаме Новата 2018 година

| обновено на 31.12.17 в 19:57
Снимка: архив

Част от подготовката за посрещане на Новата година е във всеки български дом да се набави сурвачка. Старата традиция на сурвакането радва най-вече децата.

След броени часове с настъпването на Новата година, се очаква много български гърбини да поемат добронамерените удари на традицията:

Като удари 12.00 часа, Новата година идва и децата със сурвачките започват да сурвакат.

Някои деца сами изработват сурвачките:

Взима се дрянова пръчка, за да се украси, увива се с конец, накичват се и орехи, и малки ябълки, пуканки, сушени люти чушки. Увива се с вълна.

Нашето момче винаги е приготвяло една дървена сурвачка и това е една от неговите приятни момчешки емоции. Ходи с една торбичка. Събира орехи, ямълки и парички, разбира се, на което се радва най-много.

Във Варна ще посрещнат Новата година с традиционния концерт  "Заедно в новогодишната нощ", който ще започне в 22.30 на площад "Независимост". За доброто настроение на празнуващите ще се погрижат БТР, Нели Рангелова, Гери-Никол и близначките Алекс и Влади, Берковската духова музика, ще се излъчи част от филма за концерта на MTV в морската ни столица. След полунощ небето над града ще бъде озарено от празнични фойерверки. Програмата ще продължи до 2 часа след полунощ. Както винаги, за варненци е осигурен безплатен градски транспорт с пет автобусни линии.

В Шумен от 22.00 часа започват тържествата на откритата сцена пред сградата на Общината. Със свои изпълнения ще се представят Брас бенд "Виво Монтана", Ансамбълът за народни песни и танци "Мадара" и Христина Лечева.

В Пазарджик празничната новогодишна програма ще започне в 23.00 часа на площад "Константин Величков". От полицията съобщават, че са предприети всички необходими мерки за спокойното протичане на новогодишната нощ. В района около площада ще има засилено полицейско присъствие. Няма да се допускат хора във видимо пияно състояние. На място ще има осигурена и линейка. Програмата ще започне с изпълнения на оркестър "Сияние" и ще завърши с изпълнения на Ивана. Точно в полунощ Пазарджик ще посрещне Новата година с тържествени илюминации.

За 10-а поредна година община Тунджа проведе своя благотворителен коледно-новогодишен бал. Средствата се предоставят на ученици и студенти от общината с високи постижения в областта на образованието, културата и спорта.

За десетте години на благотворителните балове са събрани над 250 000 лева и с тях са подпомогнати стотици талантливи ученици и деца в риск. Средствата се събират чрез закупуване на покани, индивидуални дарения и стипендии, както и от продажба на саморъчно направени сувенири и кулинарни специалитети. И тази година най- атрактивната част от бала беше благотворителният търг, на който освен произведения на изкуствата, се предлагат и предмети на известни личности. Особен интерес сега предизвикаха уникалният сценичен костюм на цирковият артист Енчо Керязов и боксовите ръкавици на европейския шампион Даниел Асенов, които достигнаха продажна цена от 1500 лева. Общата събрана сума на юбилейното издание надхвърли 47 000 лева.

Във Велико Търново изпращат 2017-а година с български хора. По инициатива на организацията за групови упражнения и здраве „Търново RUNs“ стотици великотърновци играха народни танци на открито в парк „Дружба“.

В автентичното родопско село Широка лъка гости и домакини заедно на мегдана ще посрещнат настъпването на Новата 2018-а година. По установена вече традиция родопски гайдари ще весeлят дошлите на площада в полунощ.

На Новогодишния празник ще бъдат раздадени сувенири за гости и туристи, посетили селото, както и за местен широколъчанин в специална категория, каза кметът Васил Седянков: 

Каним всички гости, широколъчани и туристи от съседните села да посетят празника. В 23.30 часа палим огъня на площада. Пак, както винаги, на четирите ъгъла ще бъдат изнесени маси  със сухи мезета и вино. След речта на президента, местни гайдари ще веселят гостите. От 2-3 години подаряваме награди – пакети със сувенири и предмети от бита. Получава се много уютен празник.

Всички места за настаняване в къщите за гости в селата Широка лъка, Гела, Солища и Стикъл са заети на 100 процента за Новогодишния празник, каза още кметът Васил Седянков.

Над 20 000 гости се очаква да посрещнат новата 2018 година в перлата на зимните курорти у нас Банско.

Чудесно настроение. Прекрасен град, както винаги, посреща туристите. Кухнята, ски-пистите - всичко е на ниво и много сме щастливи, че сме отново тук, в Банско.

Всяка година празнувам в Банско и винаги се връщам, защото наистина настроението тук е на максимум.

За празничната Новогодишна нощ в Банско този сезон най-голям е броят на гостите от Балканските държави. Туристическият бранш съобщава, че за първи път и туристи от много други страни са избрали града за посрещане на Новата година:

Има много резервации, направени от Румъния, Македония, България, разбира се, Гърция Интересно е, че тази година за Нова година имаме и германци. От Молдова започнаха да идват също гости. От Косово, от Албания има доста голям интерес.

Жителите на квартал „Вcбел“ са победители в конкурса за най-оригинална новогодишна украса, обявен от Община Търговище.  Празничната новогодишна програма в Търговище тази вечер ще започне в 23 часа  с изпълнения на поп певицата Йоанна Драгнева. В полунощ небето над града ще бъде озарено от илюминации и фойерверки и ще прозвучи традиционното Дунавско хоро. В първите минути на Новата година присъстващите ще бъдат поздравени от народната певица Славка Калчева. Община Търговище е осигурила 100 литра бяло и червено вино за празничната наздравица.

Десетки жители на Кюстендил ще получат награди и послания с късмети за участието си в тържественото посрещане на 2018 година край елхата на централния площад „Велбъжд“, обещаха  от общината. Празничната програма започва точно в полунощ. Участие ще вземат народната певица Боряна Василева, фолклорна формация "Играджии" и самодейни състави. Ще бъдат отличени най-добрите хороводци.

Другата голяма награда е в категорията за най-добре украсени частни домове, където победител е семейство Галина и Невян Йорданови.
Общо девет села и един квартал се включиха в конкурса за новогодишна украса на населените места на територията на общината.
 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44