Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес водата поскъпва в 14 района на страната

Снимка: БГНЕС

Водата и ВиК услугите поскъпват в 14 района в страната с между 2 и 18%. Повишение има и в цената на природния газ, но през този отоплителен сезон то не води до съответстващ скок на парното, топлата вода и тока. 

 За София поскъпването на водата е с близо 9%. То е второ поредно, а цените влизат в сила от днес независимо, че част от тях бяха дадени на съда.

Най-скъпа е водата в Шумен и Силистра, където кубик от днес ще струва 3 лева и 30 стотинки. Около 3 лева ще плащат във Варна и Враца. С близо 20 стотинки по-малко ще дават за кубик вода живеещите в Бургас, Русе и Монтана. Между 2.30 и 2.50 ще е цената на водата в София, Кърджали, Перник, Сливен и Смолян. 

Най-евтино ще е в Пловдив, където кубик ще се продава по 2 лева и 20 стотинки.

Най-голям скок - с 18 на сто, се предвижда в Ямбол. В града обаче все още не е в пусната в експлоатация пречиствателната станция, затова цената от около 2.70 на кубик, в която е включена и услугата "пречистване на води", ще започне да се плаща от потребителите след заработването й. 

От днес природният газ поскъпва с 2.75 на сто. През следващото тримесечие хиляда кубически метра газ ще струват близо 353 лева без ДДС и акциз, както и без таксите за достъп и пренос.

Цените на парното, топлата вода и тока на регулирания пазар няма да поскъпват до края на отоплителния сезон, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44