Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общата миграционна политика на ЕС - едно от предизвикателствата по време на Българското председателство

корабче с мигранти от Африка пристига в Малага, Испания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С началото на новата година започва и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Европейската перспектива на страните от Западните Балкани е един от приоритетите, по които ще се работи най-активно. България обаче поема от Естонското председателство редица проблемни теми, по които ще се търси съгласие. Една от тях е изработването на обща имиграционна политика.

На Европейския съвет през декември в Брюксел въпросът за задължителните мигрантски квоти остана спорен, въпреки желанието до юни тази година да бъде постигнато споразумение по реформата на системата за убежище. Пакетното досие в сектор "Миграция" включва 7 законодателни досиета, свързани със сигурност и миграция, но при липса на напредък по Дъблинското споразумение останалите 6 остават блокирани. 

Социалният стълб, малки и средни предприятия, социални иновации и търговия, енергийна ефективност и енергетика също са сред тежките пакетни досиета, по които страната ни ще търси съгласие. Както и при Естонското председателство, преговорите за Брекзит, които навлизат във втора фаза, ще присъстват в дневния ред на Българското евролидерство.

Началото на Българското европредседателство се отбелязва с празничния новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК тази вечер. А официалната церемония за началото на Председателството на Съвета на Европа ще е на 11-и януари в Народния театър "Иван Вазов".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44