Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече туристи искат да видят вековните секвои в кюстендилското село Богослов

Дърветата бяха избрани за носители на приза "Дърво с корен"

Снимка: Кирил Фалин

Навръх 1-ви януари едно от най-посещаваните места в кюстендилското село Богослов беше местността Ючбунар, където растат трите 130-годишни секвои, наричани от местните хора "Трите бора братя" и избрани за "Дърво с корен" в националния конкурс за 2017-а година. Сега им предстои конкуренция с уникални дървета от 14 страни в конкурса за европейско дърво за 2018-а година.

Секвоите, пренесени от Калифорния и засадени от пионера на лесничейството в България инженер Йордан Митрев, чийто паметник е издигнат наблизо, стават все по-популярни след присаждането на приза "Дърво с корен" в края на декември 2017.  Хората в Богослов са горди и са сигурни, че дърветата имат сериозни шансове да спечелят и европейския приз:

Откакто се разчу, че секвоите са на толкова години, хората започват повече да ги посещават - идват хора от всякъде. Ние живеем тук на улицата и непрекъснато ни питат накъде са секвоите, разказа жителка на селото. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44