Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никос Анастасиадис представя програмата си за управление в следващия петгодишен мандат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Засилване на икономическите и социалните реформи за издигане стандарта на живот в Кипър и решаване на Кипърския въпрос са основните послания, с които действащият президент на страната Никос Анастасиадис се бори за втори мандат на държавен глава на предстоящия на 28 януари вот. Програмата си за управление в следващия петгодишен мандат, озаглавена „Кипър от новата епоха”, той представя днес официално.

Кандидат-президентската програма на Никос Анастасиадис представлява „интегриран стратегически план за развитието и управлението на Кипър от Новата епоха”, както я определи самият той в обръщението си към избирателите. В нея той поставя шест основни стълба, които водят към модерен, справедлив и проспериращ Кипър.

Програмата свързва стратегическите цели за постигането на икономически растеж и социално сближаване, които взаимно да се стимулират. Създаването на динамично развиваща се икономика и продължаване на социалните реформи за гарантиране на достоен живот за гражданите на страната са основните приоритети, с които Анастасиадис се ангажира при нов мандат.

С програмата си той потвърждава и позицията си за справедливо решаване на Кипърския въпрос за обединяване на страната в рамките на параметрите, определени от ООН, без запазване на права на намеса и окупационни войски от Турция. Президентът многократно вече заяви готовността си да участва веднага след изборите в подновени преговори с лидера на кипърската турска общност за постигане на решение на базата на двузонална двуобщностна федерация. Преговорите бяха прекратени след провала на международната конференция за Кипър в Швейцария през юли миналата година.

Общо 9 кандидати бяха регистрирани за участие в президентските избори в Кипър на 28 януари. Според проведените досега социологически изследвания Никос Анастасиадис води убедително пред останалите претенденти, но се очаква въпросът да бъде решен на втория тур на 4 февруари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44