Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депото за боклук в Пазарджик заработи

РИОСВ – Пазарджик проверява затворени ли са старите сметища

| обновено на 02.01.18 в 15:00
Снимка: Евелина Стоянова

Кризата с боклука на Пазарджик е преодоляна. Новото регионално депо за битови отпадъци заработи. Фирмата, която беше посочена от Общината, извършва дейността си по график. Сметосъбирането и депортирането на отпадъците в Пазарджик и 30-те села на общината започна рано тази сутрин. Специални бланкови документи придружават всеки камион.

Обявяването на частичното бедствено положение в края на миналата година даде законовата възможност на Общината да сключи временен договор с оператор на новото депо. То беше създадено съгласно европейски регламенти, които предполагат закриването на местните сметища. До възможна криза с боклука обаче доведе обжалване в Комисията за защита на конкуренцията на избрания оператор.

Според заместник-кмета на Пазарджик Петър Петров депото работи нормално: 

Оттам нямам информация да има върнати нередовни коли, така че всичко върви по график.

Регионалната екоинспекция в Пазарджик проверява дали старите сметища в областта са затворени. Забраната за дейността им влезе в сила от 31-ви декември. Поради тази причина в осем общини на областта сметоизвозване няма от края на миналата година. Кметовете на населените места в момента създават необходимата организация, за да могат от утре да използват новото регионално депо на Пазарджик. В момента отпадъците от общините са събрани в машините, но няма къде да бъдат извозени, обясни заместник-кметът на Лесичово Веселина Милкова:

Официално все още от Община Пазарджик не са ни уведомили, че са подписали договор с фирмата - оператор. Имахме готовност, ако продължи повече, вече ние да обявим критично бедствено положение, предвид обаче създалата се ситуация и обявеното бедствено положение от община Пазарджик, в момента точно това правим - организация, за да започне извозването.

Слушатели сигнализираха, че в останалите осем общини няма сметоизвозване четвърти ден. По-късно събраният боклук в Пещера започна да се извозва към новото регионално депо в Пазарджик. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44