Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър обяви, че лекарствата ще поевтинеят

Снимка: БГНЕС


Правителството на Кипър утвърди нова методика за ценообразуване при лекарствата.

Новите цени на медикаментите ще влязат в сила от 1 април.  

Смята се, че одобрената промяна ще доведе до значително намаление на цените на лекарствата и на разходите на пациентите. Определянето на цените на медикаментите в Кипър вече ще се основава на най-ниската им цена в 10 референтни държави от ЕС, а не на средната им продажна цена, както досега. Актуализацията на ценовата листа ще се извършва всяка година от 15 март, като новите цени ще бъдат обявявани 3 месеца по-рано.

Заради ограничения си по размери пазар Кипър е с едни от най-скъпите в ЕС лекарства, въпреки предприеманите през последните години редица мерки. Последното намаление бе през март миналата година, когато цените на над 700 медикамента, отпускани по рецепта, регистрираха спад средно от 9%.

Кипър бе инициатор и на първото по рода си транснационално сътрудничество за осигуряване на населението на по-евтини медикаменти. През май миналата година се обединиха 6 средиземноморски държави-членки на ЕС - Кипър, Малта, Гърция, Португалия, Италия и Испания, а Румъния, Ирландия и Словакия заявиха интерес да се присъединят. Целта е страните с общо население от над 130 млн. души заедно да договарят цените и да закупуват лекарства от големите международни компании, като по този начин гарантират на гражданите си по-благоприятни цени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44