Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи: Не искаме Пирин да стане като Черноморието

| обновено на 04.01.18 в 20:38

Протести срещу изграждането на втори лифт в Банско и промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" се провеждат в София и десет града в страната. 

В столицата шествието на стотици природозащитници, които тръгнаха от НДК по бул. "Витоша", стигна до Президентството и Министерския съвет. В момента движението към булевардите "Дондуков", "Цар Освободител" и "Тодор Александров" е блокирано от събралите се пред бившия Партиен дом.

Според недоволните кабинетът на практика е позволил строежи върху 48% от територията на парка. По-рано екоминистърът Нено Димов уточни, че става въпрос за направа на спортни съоръжения и съпътстваща ги инфраструктура, а не на хотели. Зелените активисти обаче са непреклонни, че решението ще доведе до изсичане на вековни гори в парка. 

Решението е в нарушение на 4 закона и тук не става дума само за опазване на природата, а за опазване на реда в държавата - заявиха от WWF България. Природозащитниците искат оставката на Димов. 

Министър Димов не дава отговори на важните въпроси - смятат протестиращи в София, според които втората кабинкова линия е само повод за промяна в нормативната уредба, която ще доведе до застрояване на парка. 

Протестиращите във Велико Търново излязоха на нерегламентирана демонстрация, заради което полицията им написа актове. 

Туризмът е достатъчно добре развит, за да унищожаваме всичко. Разбирам и хората, които преживяват от това, но сигурно има други начини, за да не бъде унищожавана гора - заяви един от протестиращите в Старопрестолния град:

Най-вече съм отвратен от алчността на българина, който казва: Майната му на природата, важното е аз да си направя парите. Банскалии искат да направят нещо, каквото стана по Черноморието.

Аз лично не подкрепям български национален парк да бъде даден на офшорка, която дори не си плаща данъците в България - допълни жена, излязла на демонстрацията.

В региона тази вечер протест имаше и в Свищов.

Протестиращи срещу решението за Пирин в Стара ЗагораСтотици недоволни излязоха и пред общината във втория по големина град в страната - Пловдив.  Близо 300 пловдивчани преминаха по централната пешеходна улица с плакати и скандирания "Искаме природа, не искаме бетон".  

Пирин не е планина само на Банско и Добринище, а на цяла България - заяви недоволна жена в града под Тепетата.  

Познаваме ценността на Пирин и той е нещо като Ноев ковчег, в който са съхранени видове, които не се срещат вече никъде другаде по света. Някои от тях са образувани там и няма как по какъвто и да било начин, ако това нещо бъде разрушено, да бъде компенсирано. Точно затова Националният парк е режим , в който е забранено строителството. и затова аз съм тук да поискам оставката на Нено Димов.

Естествено е, че хората ще искат просперитет, но в крайна сметка рано или късно това ще доведе и за тях до не чак толкова щастливи събития, защото когато те изгубят тази природа, на какво ще разчитат.

100 души се събраха на протеста срещу решението за Пирин пред Областната управа в Стара Загора

Срещу застрояването на Пирин се обявиха и дупничани, които се събраха тази вечер при фонтаните на централния пл. "Свобода"

"Пирин не е капама, а правителството не е сервитьор, за да я сервира", "Спасете Пирин за децата ни", "Сега е Пирин, следващото ще е Рила"  - такива плакати носеха недоволните в Дупница. Планинарят Николай Табаков поясни:

Играем граждани срещу мафията. Борим се, много е трудно. Просто много е трудна борбата срещу мафията. Трябва да се борим., Не трябва да се оставяме като повечето да сме безучастни и да не ни интересува съдбата на нашите деца. Те ще си направят далаверите - дали в Пирин, дали в Рила, обаче вие какво ще оставите на вашите деца? Прецакани планини. Аз не искам да е така. 

Русенци също протестираха срещу решението на правителството за строителство на територията на Национален парк "Пирин". Те носеха плакати с лозунги и рисунки на защитени животински видове, чийто дом е на територията на  Пирин. Ето как протече протестът на близо 500 километра от планината:

Защо само Пирин трябва да се развива? Къде е Боровец? Защо не се развиват пистите на Боровец? Защо не се оправят лифтовете на Витоша, за да се използва Витоша? Има достатъчно възможности за спорт в България. Нека не се унищожава една запазена природа, това е все пак един национален парк, това е все пак природно богатство, каза една от недоволните там.

Това е изключителна държавна собственост, на която и русенци сме собственици, както и банскалии, допълни друг участник в протеста в Русе.

Искаме да се спре със спекулациите, че вторият кабинков лифт ще реши всички проблеми, каза Владимир Димитров от "Зелена Странджа", който беше на протеста в БургасИскаме Пирин да остане действена планина, каквато е в момента. Много неместни хора целят да се облагодетелстват от природата на Пирин.

Такъв протести срещу строителните апетити в планината ще има докато се вземе адекватно решение от ресорното министерство, са категорични още недоволните в морския град. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44