Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нито една община не е обжалвала решението на МОСВ за екооценка на проекта за добив на газ в Добричко

Снимка: БГНЕС

Въпреки протестите и общественото недоволство, до този момент нито една от общините в Добруджа не е обжалвала решението на екоминистерството, с което се позволява извършването на екологична оценка на проекта на американска фирма за добив на нефт и газ в района. Срокът за това обжалване изтича в понеделник

В решението на МОСВ е записано, че няма вероятност Цялостният работен проект на „Парк плейс енерджи“ да окаже значително отрицателно въздействие върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони. Американската фирма има сключен договор за търсене и проучване на нефт и газ с Министерството на енергетиката от 2014 година. Цялостният им работен проект се отнася до Блок 1-11 Вранино, заемащ площ от 397 кв. км., разположен на териториите на 28 населени места в четири общини - Каварна, Балчик, Шабла и Генерал Тошево. В него попадат и три защитени по "Натура 2000" зони - „Крайморска Добруджа“, „Калиакра“ и „Било“. Основните цели на търсещите дейности се предвиждат да бъдат във въглищните пластове на дълбочина от 1200 до 2500 метра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44