Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Богоявление в Италия старица раздава лакомства на децата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес, в Италия се чества официално Богоявление. Празникът има древен произход и е свързан с тримата влъхви и старица, която носи дарове на децата.

На Апенините Богоявление е предшествано от езически и древноримски ритуали, в които богинята Стрениа e символ на дарение за благоденствие. Християнството го свързва със старица, отказала да придружи тримата влъхви, тръгнали да даряват Младенеца. Съжалила за това, тя раздала лакомства на децата. И така до ден днешен Бефана, както се казва на италиански или добрата Баба Яга, която също лети с метла и слага в чорапите на мало и голямо своите дарове – за послушните сладкиши, за непослушните въглища от шоколад.

През днешния ден тя се появява по най-оригинален начин – с колело, с лодка, на мотор, на кон, с парашут или се спуска по въже от кула, среща се в превозните средства, а в селището Урбания, където е нейната къща, се провеждат различни забавни инициативи, включително изплитането на най-дългия чорап на Земята. На много места, начело с Флоренция и Форли, Бефана ще раздава на малчуганите чорапи, пълни с бонбони и шоколади, събирайки същевременно средства за пострадалите от земетресенията преди година в Южна Италия. Според сдружения на потребителите, за настоящия празник италианците ще похарчат за подаръци общо над два милиарда евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44