Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С празничен Велик Водосвет, отслужен на български, сънародниците ни в Кипър празнуваха Богоявление

Снимка: Живка Милова

С празничен Велик Водосвет, отслужен на български език от български свещеник, сънародниците ни в Кипър празнуваха днес Богоявление. Българската церемония за големия християнски ден стана вече традиция за българската общност на острова – тази година тя се проведе за пети пореден път.


21-годишният Огнян Николов извади Светия кръст от водите на Средиземно море в българското честване на Богоявление в Кипър тази година. Кръстът бе хвърлен в морето от българския свещеник на острова отец Станислав Симеонов, който преди това отслужи празнична Богоявленска служба – Велик Водосвет в църквата “Света Троица” (”Агиa Триада”) край Паралимни, на източното крайбрежие на острова. Храмът е избран специално за честването заради символичната връзка на името му с днешния празник. 


На плажа “Агиа Триада” до църквата се състоя и ритуалът по хвърлянето на Светия кръст във водата. Пред огромно множество от сънародници от целия остров, сред които бе и посланикът на България в Кипър Христо Георгиев, 13 смелчаци, включително две деца, се хвърлиха в Средиземно море.


Огнян Николов живее в Паралимни и редовно участва в надпреварата на Богоявление. Той за втори път извади кръста – пръв беше и преди три години. Младежът получи в дар специално приготвена за случая осветена икона.


Богоявление е един от най-големите празници в Кипър. По цялото крайбрежие се провеждат шествия и церемонии за благословия и хвърляне на кръста във водата, които събират много кипърци, туристи и гости на острова на Афродита.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44