Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Ивановден

На днешния Ивановден почитаме паметта на Свети Йоан Кръстител. Празникът е свързан с изпълнението на неговата мисия - да кръсти проповядвания от него Спасител Исус Христос. Свети Йоан разкривал греховете на хората и ги подготвял за идването на Божия син.

За празника тържествени литургии ще бъдат отслужени в много храмове в цялата страна. На днешния Ивановден над 363 хил. българи празнуват имен ден.

Името Иван е славянската форма на Йоан, което в превод от иврит означава „Божия благодат“. Скрит смисъл в имената си откриват някои от днешните именници:

Името Иван, от моя гледна точка, значи доброта, почтеност, трудолюбие и мисля, че с чест и достойнство нося това име.

Според обредната традиция за Ивановден се приготвят сърми с месо и кисело зеле. За празника не е най-важна трапезата, твърди един от именниците:

Празникът е човек да почувства духовността и не с ядене и пиене, а да почувства, че това наистина е една необходимост за бъдеща житейска мотивация.

Свети Йоан Кръстител е наричан още Предтеча пророк, защото е последният от пророците, който предсказва идването на Христос. На 30-годишна възраст той се явил на река Йордан, където призовавал хората да пречистят сърцата и помислите си, за да могат да приемат учението на спасителя.

Привлечени от неговия внушителен апел, хората идват при него, защото усещат в душите си жажда за справедливост, жажда за пречистване. И като символ на това очистване, Св. Йоан ги кръщава в река Йордан, каза отец Александър Лашков – свещеник в столичния храм „Св. Троица“. Той допълва, че съдбата на Св. Йоан Кръстител е трагична. Въпреки скромния си живот, той бил хвърлен в тъмницата, защото разобличил греховете на цар Ирод. По време на рождения ден на царя неговата доведена дъщеря забавлявала гостите с танци, за което той й обещал награда. Посъветвана от майката си, която ненавиждала Св. Йоан, тя поискала главата на светеца.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44