Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република се провеждат парламентарни избори

Снимка: архив

Близо 190 000 кипърски турци и турски заселници избират днес от почти 400 кандидати бъдещите си депутати в 50-местния парламент на самообявилата се и призната само от Турция държава.

Предсрочните парламентарни избори бяха свикани след мощни обвинения срещу управлящата 21 месеца дясна правителствена коалиция за социално-икономическата криза, корупция, злоупотреби с власт и публични средства, засилване на зависимостта от Анкара.

Според последните социологически проучвания най-голям дял от гласовете се очаква да вземе дясната, консервативна и националистическа Партия на националното единство, която бе част от досегашната правителствена коалиция, следвана от главната опозиционна лява партия - Републиканската турска партия.

Тенденциите, които ще възникнат след изборите, и сформирането на новото т. нар. правителство, ще окажат решаващо въздействие върху Кипърския въпрос и възобновяването на преговорите между лидерите на двете кипърски общности, които бяха прекратени след провала на международната конференция през юли миналата година. В предизборната кампания десните партии заявиха позиции в подкрепа на разделението и създаването на две отделни държави.

Значение за хода на мирния процес имат и изборите за президент в Република Кипър, първият тур от които е на 28 януари. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44