Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Откриването на храма "Свети Стефан" в Истанбул е сред акцентите на турския печат тази сутрин.
 "Държавно откриване на историческата църква", пише в заглавие "ХЮРИЕТ". "Не разграничаваме свободите" е заглавието по темата от вестник  "МИЛЛИЕТ". Изданието цитира турския президент Реджеп Ердоган, че по всички земи, завладявани от предците му в миналото, на първо място са били гарантирани религиозните свободи. 
 "ХАБЕРТЮРК" напомня, че България е ротационен председател на ЕС и цитира и думите на премиера Бойко Борисов, че  през тази година трябва да бъдат положени усилия за подобряване на отношенията между Брюксел и Анкара.
 Според "СТАР" от Желязната църква е било изпратено послание за толерантност към света, а "ТЮРКИЕ" извежда в заглавие: 
 "Сега е твой ред, България" Изданието предава думите на Ердоган, че и в България има забележителности, които се нуждаят от ремонт, както и предложението на турската страна това да бъде направено съвместно. 
 По другите теми:
Очаквано "ДЕЙЛИ ТЕЛЕГРАФ" коментира предстоящите промени в кабинета в Лондон. Според изданието Тереза Мей ще назначи министър с ресор "без Брекзит", ако няма споразумение с ЕС за излизането на Обединеното кралство. Новият министър вероятно  ще работи паралелно с  Дейвид Дейвис и здачата му ще бъде да осъществява подготовка за евентуалното напускане без търговска сделка. 
Американската преса коментира извинението на бившия главен стратег на Тръмп - Стив Банън по повод книгата за президента. 
Според "ВАШИНГТОН ПОСТ" закъснялото извинение на Банън е било половинчато и не е прекратило критиките от страна на Белия дом.
"НЮ ЙОРК ТАЙМС" смята, че изявлението е опит той се разграничи от взривоопасните си изказвания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44