Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Нейнски представи в Анкара приоритетите на Българското европредседателство

Надежда Нейнски
Снимка: БГНЕС

Надежда Нейнски подчерта, че Турция е едновременно кандидат за член и има стратегическа позиция в съседни на ЕС региони. София ще поддържа отворени всички канали за комуникация с Турция, допълни българският посланик в Анкара и представи мотото на председателството „Съединението прави силата“. В речта си заместник-министърът по европейските въпроси на Турция Али Шахин акцентира, че страната му не приема да бъде оставена извън процеса на разширяване на Съюза и изрази очакване по време на Българското председателство да се проведе среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция. Южната ни съседка разчита и на поставяне на по-силно ударение върху процеса на разширяване на общността. Слово произнесе и ръководителят на мисията на Евросъюза в Турция посланик Кристиян Бергер.

Представянето на приоритетите се състоя в музея „Еримтан“ край историческата крепост в турската столица. Сред древните римски и гръцки мозайки присъстваха чужди дипломати, председателят на комисията по външна политика в Меджлиса Волкан Бозкър, представители на обществени и бизнес-организации.

Събитието завърши с концерт на световноизвестния кавалджия Теодосий Спасов и квинтет от Анкарската опера под диригентската палка на Сунай Муратов. Той е роден в Плевен, но от 17 години работи в Анкара. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44