Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил откриха останки от древния град Пауталия

В центъра на Кюстендил строители откриха останки от комплекс от древния град Пауталия. Находката е намерена под водно огледало на стълбище от парк "Галерията", който е в ремонт.

Комисия е огледала фрагментите от двора на комплекса от Древна Пауталия, който е на две нива. Запазени са интересни фрагменти, част от основите и колонадата, корнизи на около 50-60 квадратни метра площ. Имало и мозайка в съседство. Създаден е екип, който ще проучи в детайли терена на археологическата находка. 

Има идея древният пауталийски двор да остане като постоянна експозиция пред „Галерията". 

Реновирането на парка със средства от ОП "Региони в растеж" напредва с добри темпове. Крайният срок за завършването е 7 септември 2018 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44