Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цецка Цачева и Валентин Радев представиха в Брюксел приоритетите на Европредседателството в своите ресори

Снимка: БГНЕС

В Брюксел началото на Българското европредседателство беше отбелязано с присъствието на министрите на правосъдието и на вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев. Пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент двамата представиха приоритетите на българското председателство в своите ресори.

Страната ни ще работи активно за доизграждането на европейската прокуратура, която е създадена по нейна инициатива, каза министър Цачева. Тя увери, че страната ни ще ратифицира Истанбулската конвенция. След изслушването, тя заяви: 

Заявихме в края на декември, че сме готови и мисля, че днес го показвахме. 

Министър Радев обяви от своя страна, че приоритети в неговия сектор остават по-ефективното управление на миграцията, граничната сигурност и повишаването на сигурността на европейските граждани. Реформата от Дъблин за мигрантските квоти също е сред тях, като министърът изрази решимост максимално да придвижим проблема в рамките на нашето председателство. 

На въпрос на „Хоризонт“ как точно ще се случи това, предвид категоричната неотстъпчивост на Унгария да приеме мигранти, Радев отговори: 

Аз, ако знаех, щях да им отговоря сега. Почваме да го търсим.  България, Гърция, Италия, Малта - всичките тези държави - трябва да се опитаме да ги убедим, че трябва да има баланс и справедливост. Да, някой не са съгласни. Строят огради. Ще се опитаме да намерим баланс, да ги убедим в нашата правота за солидарност и те да ни убедят, че не е хубаво това да влизат през нашите граници. Да осигурим границите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44