Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин заяви, че атаката срещу руската военновъздушна база "Хмеймим" в Сирия не е турско дело

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че атаката срещу руската военновъздушна база "Хмеймим" в Сирия не е турско дело. Руският държавен глава посочи, че са разговаряли по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган във връзка с инцидента.

Вчерашният разговор е бил по инициатива на руската страна. По думите на Владимир Путин нападението е провокация, насочена към подкопаване на отношенията на Москва с нейни партньори, включително Турция. Путин добави, че провокаторите са известни и ще платят цената за действията си.

В понеделник бяха извършени 10 атаки с дронове срещу базата "Хмеймим" и 3 атаки срещу руската военноморска база "Тартус" в Сирия.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков допълни, че разговорите между Русия, Турция и Иран за намиране на политическо решение в Сирия ще продължат на различни нива.

От руското военно ведомство съобщиха в сряда, че са поели контрола и са приземили три от дроновете, участвали в атаката. Така е установено, че нападението е дошло от територии, контролирани от т. нар. „умерени бунтовници“. От Министерството на отбраната в Москва добавиха, че това показва нуждата Турция да ускори работата по разполагане на наблюдателните постове на армията си в Идлиб. Руското военно издание „Червена звезда“ пише, че след инцидента са били изпратени писма на началника на Генералния щаб на Турция и на ръководителя на турското разузнаване.  

Междувременно в своя реч вчера турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че никой не бива да се осмелява да създаде нова държава в Северна Сирия, тъй като такива усилия биха били безполезни. Президентът Ердоган напомни, че териториите, искани за създаване на „терористичен коридор“, са принадлежали към османския Национален обет от 1920 г. и Турция е „чувствителна“ към това.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44