Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция обяви маршрута на планирания „Канал Истанбул"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на транспорта, мореплаването и съобщенията на Турция Ахмед Арслан обяви маршрута на планирания „Канал Истанбул.“ Предвижда се прокопаване на изкуствен канал с дължина 45 километра, който да свързва Черно с Мраморно море.

Министър Арслан съобщи в Анкара, че маршрутът е бил определен след внимателна преценка на сеизмичния риск, както и на ветровете и водите по маршрута. Предвижда се каналът да има ширина 400 метра. Целта на проекта е през новото съоръжение да преминават по 160 кораба дневно и така да се облекчи натовареният морски трафик през Босфора. Очаква се строителството да продължи до 2023 г. – стогодишнината от основаването на турската Република. Стойността на проекта е 60 млрд. турски лири или около 14 млрд щ. д. и в строителството му ще бъдат заети 5000 души. Над канала ще бъдат построени 6 моста. Президентът Реджеп Eрдоган анонсира проекта в своя реч през 2011 г. като част от няколко „луди проекта“.

В крайната точка на черноморското крайбрежие е планирано изграждане на контейнерно пристанище, което ще отстои недалеч от изгражданото понастоящем трето мегалетище в Истанбул.

Архитекти, урбанисти и еколози изпитват редица опасения, включително защото проектът може да увреди един от важните водоизточници на мегаполиса - езерото Сазлъдере. От военно-стратегическа гледна точка се поставя въпросът дали каналът ще се подчинява на същия режим като конвенцията от Монтрьо за Босфора и Дарданелите, както и какви ще са таксите за преминаващите през него съдове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44