Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естония се надява председателството да даде тласък на разширяването на ЕС

Юрий Ратас
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Премиерът на Естония Юрий Ратас изрази надежда българското европредседателство да даде нов тласък на политиката на разширяване на Евросъюза. В Европейския парламент той представи свършеното от Талин и очерта рамките на бъдещите задачи пред България като нов председател.

Ратас получи аплодисменти в пленарната зала по свършеното в областта на единния цифров пазар и по проекта за обща европейска отбрана, а повдигането на темата миграция остави най-много въпросителни. Увереност, че именно по време на българското европредседателство може да се стигне до крайно решение  по реформата на общата европейска система за убежище изрази естонският премиер:

Следващите 18 месеца ще бъдат ключови за бъдещето на ЕС. Новата финансова политика ще трябва да намери баланс между настоящи и нови финансови политики, като миграция и сигурност. По въпроса за миграцията трябва да постигнем политически напредък във вътрешно - и външнополитически план. надявам се до юни да бъде постигнат компромис по Дъблинския регламент. Също така се надявам до юни да стигнем до единна позиция и по въпроса за еврозоната.

Още - в репортажа на Валерия Николова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44