Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин и Виена настояват за реформи в миграционната политика на ЕС до средата на годината

Себастиян Курц и Ангела Меркел на съвместната пресконференция в Берлин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия и Австрия подкрепят европейската перспектива на Западните Балкани. Това заявиха германският канцлер Ангела Меркел и австрийският ѝ колега Себастиян Курц, който е на посещение в Берлин.


За нас бъдещето на Западните Балкани в ЕС е много важна тема, подчерта канцлерът на Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година от България.

Меркел и Курц смятат, че регулациите на ЕС по отношение на миграционната политика трябва да бъдат реформирани до средата на годината.
Не може каналджиите да определят, кой има право да пристига в Европа и кой не, заяви Меркел. Тя и австрийският ѝ колега са категорични, че охраната на външните граници на ЕС трябва да се засили и подсигури финансово в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС.

Австрийският лидер подчерта, че решението не е в задължителните квоти за разпределение на бежанците между държавите-членки:

Убеден съм, че решението на бежанския проблем минава през засилване на охраната на външните граници на Европейския съюз. Според мен дискусията за квотното разпределение отнема време и енергия и не допринася особено за решението на проблема - каза Себастиан Курц, като по този начин застана на страната на страните от Вишеградската четворка в спора им с Брюксел.

Ангела Меркел се съгласи с необходимостта от силна гранична охрана, но добави:

Когато охраната на външните граници се оказва недостатъчна, не може, според мен, да има държави, които заявяват, че не могат да са част от европейската солидарност. Това просто не е справедливо - заяви Ангела Меркел.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44