Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пазарджик е обявена грипна епидемия

| обновено на 18.01.18 в 12:08
Снимка: БГНЕС

В Пазарджик е обявена грипна епидемия. Неучебни са дните до вторник - 23 януари, включително.

Има доказан грип в Пазарджик, информират от Регионалната здравна инспекция. Седем от 10 проби са с грип "Ямагата".
Щамът е от тип Б и за първи път се открива в региона. Той не е включен в противогрипните ваксини, уточняват от РЗИ. "Ямагата" не е нито по-опасен, нито по-лек от разновидностите в група А. Според специалистите, въпросният щам е открит единствено в Пазарджик и към момента не са регистрирани други случаи в страната. Днес регионалният пандемичен щаб ще решава, дали да бъде обявена грипна епидемия в общината.
Специалисти прогнозираха, че се очаква от грип да се разболеят 500 хиляди души, отчетено беше, че най-много болни има в област Пазарджик. В риск за епидемия са още няколко области, сред които е София-град. В момента епидемия има в Перник. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44