Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем загинали и щети за 500 млн. евро от бурята Фридерике в Германия

Най-малко 10 са жертвите в Северна Европа, загуби в Холандия за малко 90 млн. евро

| обновено на 19.01.18 в 16:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бурята Фридерике отне живота на най-малко десет души в Европа в последното денонощие, като 8 от тях - в Германия. Очаква се ураганните ветрове да отслабнат днес (петък), след като бурята се измести към Полша.

Най-силните пориви на вятъра бяха 200 километра в час и доведоха до хаос във въздушния и наземния транспорт.

За първи път от 2007 г. германските железопътни линии спряха всички влакове в страната. В петък движението им постепенно се възстановяваше, като се очакваше пълна нормализация през уикенда. Стотици жп служители работеха през нощта и продължиха през деня да разчистват линиите от паднали клони и дървета в резултат на ветровете, достигнали скорост до 130 км в час. Други отстраняваха щети по релсовите пътища.

Германската асоциация на застрахователите заяви, че по предварителни оценки щетите от бурята за са за 500 млн. евро.

В Холандия вятърът преобърна в четвъртък десетки камиони и прекъсна електричеството. В петък постепенно започна нормализацията на жп трафика, като застрахователите в страната оценяваха щетите за 90 млн. евро, като това не включва повреди по офис и правителствени сгради, както и в селскостопанския сектор.

Германските власти съобщиха в петък за още два смъртни случая в резултат на най-тежката буря в Германия от 2007 г., които се прибавят към предишните 6, сред които двама пожарникари и двама шофьори на камиони, отнесени от ветровете достигащи до 130 км/ч. Новите случаи са на мъж на 64 години, паднал от 8 метра, докато ремонтирал покрива си в провинция Саксония-Анхалт и починал, по-късно в болница. Друг на 34 години умрял от раните си, получени от паднало дърво.

Бурята причини смъртта на още най-малко четирима души другаде в Европа - трима мъже в Холандия и жена в Белгия.

В Южна Германия високоскоростните междуградски влакове се движеха нормално, но в други райони на страната има проблеми, които се очаква да бъдат преодолени постепенно и всичко да се нормализира през уикенда, съобщи жп операторът „Дойче бан“.

Но освен трагични инциденти имаше и радостна случка – бебето Антон се роди по време на бурята в колата на родителите си в западния град Кьолн, тъй като заради хаоса в пътното движение, те не успяха да стигнат до болница.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44