Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипна епидемия е обявена в община Благоевград

Снимка: БГНЕС

В община Благоевград е обявена грипна епидемия, съобщиха от Районната здравна инспекция. Във ваканция излизат всички училища от понеделник, а в детските градини ще приемат само здрави деца. От 22 до 24 януари влизат в сила забраните за планови операции и свиждания в болничните заведения. 

В грипна ваканция излизат всички училища на територията на общината, а в детските градини се препоръчва прием само на здрави деца.

Грипна ваканция беше обявена до средата на другата седмица за учениците от средното училище „Васил Левски“ в община Опака. Въпреки завишаването на болните няма основание за обявяване на грипна епидемия в областта. Болните са увеличават ежедневно, но не надхвърлят 170 на 10 хиляди жители и  петте общини в региона не са в предепидемична обстановка, обясни председателят на бюрото за борба с грипа и острите респираторни заболявания доктор Марин Йовов.


Леко са завишени стойностите на заболеваемостта и в Петрич, но засега там няма обявена епидемична обстановка. 

Засега няма да има грипна ваканция във Варна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Идната седмица Комисията за борба с острите респираторни заболявания ще вземе решение за следващи действия.

По-рано грипна епидемия беше обявена в Пазарджик и област Перник. Личните лекари съобщават и за голям брой болни в областите Пловдив, Стара Загора, Габрово, София-област, Русе и Силистра.

Общо в 161 училища в страната днес няма учебни занятия, обявиха от образователното министерство. Причините са повреди в парното, спрян ток или висока заболеваемост. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44