Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени разработват кръвен тест за ранно откриване на осем вида рак

Снимка: Лилия Герчева, БНР

Нов кръвен тест за рак показа обещаващи резултати за откриване на осем различни вида тумори, преди да се разпространят в тялото, което дава надежда за ранното им откриване, предаде АФП.

Необходими са обаче още проучвания преди теста, който е наречен CancerSEEK, да стане общодостъпен, като се прогнозира, че ще струва около $500, се посочва в публикация в сп. „Сайънс“.

Учени в университета "Джонс Хопкинс" изпробвали новия кръвен тест на 1005 пациенти, на които вече била направена ранна диагноза въз основа на симптомите им. Той показал точност от 70% в откриване на раковите заболявания.

Тестът открива рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб и гърдата. За пет от тях - на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса и хранопровода, няма мониторингови тестове за оценка на средния риск. За тези пет вида рак точността на откриване била от 69% до 98% .

Неинвазивният тест е базиран на комбиниран анализ на ДНК мутациите в 16 ракови гена, като в същото време се оценяват нивата на 10 протеинни биомаркера в кръвта.

Доктор Кристиан Томасети от "Джонс Хопкис" заяви, че тази област на ранното откриване е критична и резултатите са много вълнуващи.

Професор Ричард Мърей, директор на Института за изследване на рака в Манчестър, обясни:

Когато пациентите усетят някакви симптоми, то тогава болестта вече е започнала да се разпространява. Идеята на кръвния тест е да можете да продължите живота си. Ще можете да отидете в аптеката или при личния си лекар и да направите кръвен тест, може би дори всяка година. Така те ще могат да откриват рака много по-рано. За туморите на панкреаса и яйчниците ранното откриване в момента е невъзможно. Ако го откриваме по-рано, ще можем да спасяваме човешки животи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44