Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Burgas Game Jam ще се проведе за 4 -ти път

Тридневна гейм емоция, интригуващи лекции и впечатляващи награди очакват бургазлии само след броени дни. По традиция, през последния уикенд на януари започва четвъртото издание на Burgas Game Jam, част от международната инициатива Global Game Jam.Онлайн записването вече започна, а началото ще бъде дадено на 26 януари от 14:00 часа в Експозиционен център “Флора”. Непрофесионалните отбори ще имат възможност да приложат на практика креативността си и сами да създадат уникална компютърна или настолна игра.

Тази година мега събитието Global Game Jam празнува своя 10-годишен юбилей и бележирекорд от цели 100 страни от цял свят. По случая, на някои от локациите подготвят торти, които могат да се следят в Instagram, twitter и facebook с хаштаг#GGJCake.

По традиция преди началото на хакатона ще има сесия открити лекции, изнесени от топ експерти в гейм и уеб индустрията.

Организаторите от БургасЛаб поднасят една от големите си изненади тази година. Гост лектор на събитието ще бъде геймплей програмистът Радослав Рачев. Той ще разкаже за алгоритмите на поведение на персонажите в игрите.

Вторият лектор, Борислав Станимиров, разработва видео игри в CHOBOLABS и ще разкаже “Какво има в един game engine”.

Като допълнение на цялото изживяване всички джамъри ще имат достъп до безплатни ресурси и учебни материали предоставени от световната платформа за разработване на игри Unity.

За втора поредна година Burgas Game Jam e еко събитие, в което няма да се използва бутилирана в пластмасови бутилки водa.

Въпреки, че инициативата няма състезателен характер и тази година на джамърите ще бъдат раздадени страхотни награди.

Участието в Burgas Game Jam е напълно безплатно. Не е необходимо и играчите да притежават опит в разработването на игри или професионално да се занимават с информационни технологии. Условията на своеобразния маратон допускат “геймъри” с разнообразни знания и умения. Всеки може да допринесе към създаването на концепцията, правилата, сценария или дизайна на играта. Екипите се сформират на място от напълно непознати хора. Няма ограничения във вида на играта. Тя може да бъде компютърна, настолна или улична, но задължително трябва да се вписва в определена тема, която всички отбори от целия свят ще научат на 26 януари, петък в 17:00 часа. След съобщаването на темата, отборите имат два дни (48 часа) да създадат игра, която ще стане част от историята.

Подготовката на събитието на местна почва се ръководи от Сдружение „БургасЛаб“. Организацията е съставена от млади и креативни ИТ специалисти, отдадени на идеята за популяризиране на новите технологии и нестандартните бизнес идеи.

Burgas Game Jam 2018 се осъществява за пореден път и с подкрепата на Община Бургас, която осигурява безвъзмездно залата в Експозиционен център “Флора” и за пореден път заявява своята ангажираност към иновативните идеи и развитието на IT сектора в града.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Топ професионалисти от Италия идват за конкурса "Бургас и морето" за млади изпълнители

Новият формат на „Бургас и морето“ за млади изпълнители привлече български и италиански участници в състава на журито. Към Михаела Маринова, Дарияна Куманова, Стефан Илчев, Антонио Вандони, Христин Стрижлев, които участваха като жури още на кастингите на формата, се присъединяват Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота. Ролята на журито..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16

Започва „Джаз в Бургас 2024"

Фестивалът „Джаз в Бургас“ е не изменна част от бургаското музикално лято.  Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. През  годините събитието, организирано с желание от Община Бургас, си създаде редовна публика от ценители, които се наслаждават на стилен джаз,..

обновено на 11.07.24 в 09:23

Приморско е домакин на фестивала "Фолклорна плетеница 2024"

Предстои 5-ото издание на музикалния и танцов фестивал „Фолклорна плетеница“, който за първи път ще се проведе в Приморско и ще има конкурсен характер. Той ще бъде в дните между 12 и 14 юли, на сцената на Амфитеатъра в Приморско, под патронажа на кмета на града Иван Гайков. Жури ще оценява всички изпълнители, които са от почти всички..

публикувано на 10.07.24 в 14:29

Ясни са изпълнителите на SPICE Music Festival 2024

Ясни са изпълнителите в шестото издание на  SPICE Music Festival 2024  в Бургас! Тази година  2 и 3 август  са датите, които ще съберат изпълнителите на най-големите хитове на 90-те и феновете им на метри от морския бряг. В първия фестивален ден – 2 август – сцената на фестивала ще взривят  2 Unlimited ,..

публикувано на 10.07.24 в 11:04

Джаз Уикенд предлага Бургас

Уикенд на музиката ще оцвети летните дни в Бургас през тази седмица. Жителите и гостите на града ги очаква музикалният фестивал "Джаз в Бургас". Културната програма на общината започва още от 11 юли, четвъртък, когато е и началото на феста. А през август ще бъде и втората част от престижното издание. „Джаз в Бургас 2024" с три вечери през юли и..

публикувано на 08.07.24 в 14:23