Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрич излиза на протест срещу предстоящото увеличение на цената на водата

| обновено на 19.01.18 в 17:13
Снимка: Мая Щърбанова
Гражданите на Добрич организират пореден протест срещу предстоящото увеличение на цената на водата в областта, който ще се проведе тази неделя. Те настояват и за оставката на директора на ВиК - Добрич и борда на директорите. От Гражданската инициатива са срещу повишаването на цената на водата в област Добрич до 3.28 лева и настояват директорът на дружеството Тодор Гикински да си подаде оставката. Преди да оглави най-проблемното ВиК дружество в България, Гикински е бил освободен с решение на Общинския съвет в Сандански от поста му директор на местното дружество.

ВиК - Добрич е дружеството, на чиято сметка остават повече от 32 милиона лева задължения, за което статистиката за загуби на вода сочи, че достигат до 85%, което е сменило над 15 управители през последните години, а потребителите го свързват с ежедневни аварии и в резултат - разкопани улици.

Проблемите с водоснабдяването в областта стоят нерешени от години, а гражданите доскоро плащаха и най-високата цена за кубик вода и докато сегашното ръководство ги успокояваше, че при лошата услуга цената на водата в област Добрич няма да бъде повишавана, в началото на тази седмица се проведе обсъждане в КЕВР за предстоящо увеличение и то с 0,32 лева.

Собственик на близо 75 процента от акциите на дружеството е Министерството на регионалното развитие и благоустройството, останалите проценти държи ВиК дружеството в Бургас.

През август миналата година министър Николай Нанков назначи нов управител в Добрич – Тодор Гикински, който да осъществи оздравителната програма на местното дружество. Назначението идва около два месеца след освобождаването на Гикински като управител на водното дружество в Сандански с решение на Общинския съвет там. Четири месеца по-късно гражданите на Добрич се организират за протест - първо, срещу предстоящото увеличение на цената и второ, с настояване управителят да си подаде оставката.

Защо търпението на добричлии отново е "на ръба на чашата" - чуйте в репортажа от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44