Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Меркел провеждат първата си двустранна среща след споразумението за политическа коалиция в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел провеждат в Париж първата си двустранна среща след споразумението за политическа коалиция в Германия. Бъдещето и приоритетите за Европа са централна тема на разговорите.
Предвиждана отдавна и закъсняла заради коалиционните проблеми на германския канцлер Меркел, днешната среща на ръководителите на Франция и Германия има символична цел - да внуши единство и готовност за действие на френско-германската двойка. Президентът Еманюел Макрон изрази задоволството си от проекта за коалиция в Германия и от нейните визии за ЕС, които се вписват във френския президентски проект, изложен от Макрон още миналата есен. 

На дневен ред на срещата са неотложните проблеми и бъдещето на Европа, специално проектът за реформи на еврозоната. Гореща тема е имигрантската политика, за която френският президент изрази позицията си тази седмица в Кале. Сутринта в Тулон той разгърна и темата за общи средства за европейска отбрана, като посочи Германия като първостепенен партньор.
Срещата на двамата ръководители ще завърши с обща пресконференция.
Според коментарите нестабилността на Берлин през последните месеци е освободила повече място за френския президент на международната политическа сцена, но за да има успех за европейския проект, той се нуждае от партньорството на Германия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44