Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция започна операция "Маслинова клонка"

| обновено на 20.01.18 в 19:16
Снимка: БТА

С масирани удари срещу над 100 цели Турция започна днес военна операция с име "Маслинова клонка" срещу кюрдите, които контролират района Африн в Сирия непосредствено до границата.

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че бомбардировките са срещу позиции на кюрдската Партия „Демократичен съюз“, Силите за народна защита, ПКК и терористите от "Ислямска държава" в сирийския кантон Африн. Генералният щаб на турските въоръжени сили обяви, че целите на операцията са гарантиране на сигурността на границата и на стабилността в района. От Анкара са категорични, че зачитат териториалната цялост на Сирия.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви:

Ние ще унищожим този коридор стъпка по стъпка, започвайки от запад. Операцията в Африн фактически е започнала. Следва Манбидж. Обещанията, които ни дадоха във връзка с Манбидж, не бяха спазени. Така че никой не може да възрази, ако ние направим необходимото.

Турската артилерия и авиация нанасят удари едновременно по множество мишени, съобщават местните медии. В рейдовете участват поне 8 многоцелеви бойни самолети Ф-16 от базата в Диарбекир.

Държавната Анадолска агенция съобщи, че отряди на бунтовническата Свободна сирийска армия са навлезли в района от турската област Хатай без да срещнат съпротива и напредват към Африн.

От Пентагона призоваха страните в конфликта да избягват ескалацията.

Руското външно министерство изрази загриженост и също призова страните към сдържаност, а депутат заяви, че Москва ще поиска от Организацията на обединените нации Анкара да прекрати операцията си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44