Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със сухопътно настъпление продължава турската военна операция в сирийската област Африн

Кюрдите в Сирия отричат твърденията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със сухопътно настъпление продължава турската военна операция в сирийската област Африн. Поразени са 153 цели и операцията върви по план, съобщи турската армия.

Турският премиер Бинал Йълдъръм заяви, че операцията ще има 4 фази и целта ѝ е създаване на зона за сигурност с дълбочина 30 километра. В ранните часове днес бойци от Свободната сирийска армия започнаха мащабно сухопътно настъпление с подкрепата на части на турската армия. През нощта турските медии съобщиха, че турски танкове навлизат на сирийска територия през граничния пункт Йонджюпънар. Навлизането на допълнителна техника продължава.

Операцията започна вчера  с въздушни удари, в които взеха участие 72 бойни самолета.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу разговаря по телефона с френския си колега Жан-Ив льо Дриан. Вчера турският първи дипломат е обсъдил ситуацията и с американския държавен секретар Рекс Тилърсън. Междувременно началникът на турския Генерален щаб е информирал за операцията американския и руския си колега. От турското външно министерство уведомиха и посланиците на страни от региона за случващото се.

Сирийската държавна осведомителна агенция САНА окачестви информацията, че Дамаск е бил уведомен от Анкара с писмо за атаката, са „серия от лъжи, които Турция продължава да разпространява“.

Иран предупреди, че операцията може да окаже негативен ефект върху планирания конгрес в Сочи с участието на различни сирийски политически групи. 

Кюрдите в Сирия отричат твърденията, че турски сухопътни части са влезли в град Африн. Според говорител на сирийските кюрдски милиции турски части се опитали да прекосят границата, но са били изтласкани обратно след ожесточени сражения.  По-рано турсикят премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара съобщи, че турските сили са навлезли в Африн, за да неутрализират кюрдските сили, които Анкара смята за вражески. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44