Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският граничен град Рейханлъ е бил обстрелван от сирийска територия

Ердоган: Операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

| обновено на 21.01.18 в 17:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският граничен град Рейханлъ е бил обстрелван от сирийска територия. Един човек е загинал, а над 30 са ранени. Снощи обстрел със снаряди от сирийска територия е имало и по друг граничен турски град - Килис. Там е ранен един човек, нанесени са щети по домове и автомобили. Турската армия води офанзива срещу кюрдските милиции в Северна Сирия. Първоначално имаше само обстрел през границата, но днес Анкара потвърди, че е включила и свои сухопътни части, които навлезли 5 километра навътре в сирийска територия.

В речта си на митинг в Бурса турският президент Реджеп Т. Ердоган предупреди турските кюрдски организации да не призовават за улични демонстрации, които ще бъдат посрещнати от турските сили за сигурност.

Междувременно, турските специални части и бронирани машини са навлезли на около пет километра навътре в сирийската област Африн. Бойците от Свободната сирийска армия са овладели първото селище в нея. Министър-председателят Бинали Йълдъръм заяви, че в района има около 9000 „терористи“.

Всички политически сили в Турция, включително и главната опозиционна Народнорепубликанска партия, но с изключение на Демократичната партия на народите, заявиха подкрепа за операцията. По време на сутрешната молитва в джамиите в страната беше прочетена специална молитва за успех на военната операция.

15 населени места в турската област Хатай, която граничи с Африн, бяха обявени като „специални райони за сигурност“ за срок от 15 дни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44