Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас, Стара Загора, Видин и Бобов дол е обявена грипна епидемия

Снимка: БГНЕС

От днес в област Стара Загора е обявена грипна епидемия. Всички училища и детски градини в района затварят до края на седмицата. Най-висока заболеваемост в региона е регистрирана сред децата от 0 до 4 години и от 4 до 14-годишна възраст. Затова до края на седмицата е обявена грипна ваканция за училищата в цялата област. Въвеждат се и всички ограничителни мерки в лечебните заведения, като преустановявания на свижданията, работа на детските и женски консултации, плановите операции, имунизациите и реимунизациите, както и профилактичната дейност. От Районната здравна инспекция препоръчват разкриване на грипни кабинети в извънболничната помощ.

В област Видин и в община Бобов дол от днес също е обявена грипна епидемия, съобщиха от Министерството на здравеопазването. В община Пазарджик се възобновяват учебните занятия, но другите противоепидемични мерки остават в сила.

От днес спират учебните занятия в основното училище "Христаки Павлович" и средното училище "Свети Климент Охридски" в Дупница. Останалите учебни заведения в района на този етап продължават нормален учебен процес.

Грипна епидемия е обявена и в област Бургас, каза за БНР заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виргиния Цанова. До понеделник учениците няма да учат. Детските градини и яслите продължават да работят, но при засилен филтър и контрол. Прекратяват се плановите операции, женските и детски консултации.

В момента в страната има около 139 000 души болни от грип и постепенно броят им се разраства. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев в интервю за програма "Христо Ботев". Той уточни в кои области на страната може да се очаква увеличаване на заболеваемостта:

Вчера Националната референтна лаборатория доказа циркулация на щамове Б - "Виктория". В Ямбол да се готвят за повишаване на броя на случаите, област Ямбол, област Сливен. В Русе може да се задържи бройката, но и там бройката на болните е висока. Освен това доста са случаите в община Ловеч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44