Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Турската офанзива срещу кюрдския анклав Африн продължава да е във фокуса на някои англоезични издания. Различни интереси се преследват в Сирия, за което продължават да плащат цивилните граждани, изтъква в редакционна статия британският вестник "Гардиън". Антипатията на Анкара към перспективата за автономна или независима кюрдска държава е дългогодишна, а смесените и противоречиви сигнали на американското правителство влошават нещата. Но основният проблем е, че твърде много страни следват сложни и несъвместими амбиции, заключава още изданието. 

Сирия е тема и за руския печат, който обаче коментира химическите атаки в страната и инициативата на Русия за създаване на нов механизъм за разследването им, която Съединените щати отхвърлят. До петък Съветът за сигурност на ООН ще обсъди предложението на Русия, информира  "Комерсант". 
Пресата в Македония и Гърция пък проследява в детайли световния икономически форум в Давос, по време на който очи в очи се срещнаха снощи македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас. 
 "Ципрас и Заев са готови да разсекат Гордиевия възел", четем в загалвие на гръцкото издание "Етнос", докато вестник "Прото тема" извежда, че "първата стъпка на двамата премиери е била свързана с "въздухоплавателни" обещания.
Македония и Гърция ще повишат нивото на преговорния процес за разрешаване на въпроса за името, пише скопският вестник "Нова Македония", а вестник "Вечер" пък извежда като акцент от разговора, че Алексис Ципрас заявил в Давос, че неговите  европейски партньори не могат винаги да преценят колко големи и какви са предизвикателствата от това да се живее с агресивен съсед като Турция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44