Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва един от най-популярните карнавали в света - венецианският

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Темата на венецианския карнавал тази година  е играта. Неговото мото на латински език е Creatum: civitas ludens, което означава "Градът на игрите". Това реши  артистичният  директор на маскарада Марко Макапани, защото според него, играта може да се прилага в най-различни варианти: прикриване, промяна на идентичността, театър, музика, цирк. 
Днес карнавалът ще започне с „Празникът на водата” по всички канали на града изпълнени с гондоли и маскирани участници. Спектакълът “VeCircOnda” („Ве” като Внеция, „чирко” като цирк и „онда” като вълна) ще оповести неговото начало  с изключителни изпълнения на вода и по вълните, вдъхновен от интереса на големия италиански режисьор Федерико Фелини към цирковото изкуство. 
Традиционният „Полет на ангела” – или девойката която се спуска от камбанарията на площад „Сан Марко”, е на 4-и февруари. Ритуалът се изпълнява вече близо 5 века. В ролята на ангела този път ще бъде красивата венецианка Елиза Костантини
Карнавалът на Венеция, който съществува от 1296 г чрез декрет на едноименната република, ще предложи на своите почитатели над 200 забавни и културни инициативи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44