Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърски турци и кипърски гърци протестираха срещу нежеланото влияние на Турция

Снимка: Бранислава Бобанац

С грандиозни шествия и митинги за демокрация, в защита на свободата на словото и медиите, кипърските турци и кипърските гърци отговориха на екстремистките атаки на турски ултранационалисти, които бяха извършени в началото на тази седмица в северната част на Никозия.

Послания в подкрепа на мира и срещу насилието издигнаха днес заедно кипърски гърци и кипърски турци в буферната зона, разделяща столицата Никозия. Продължаващото разделение на Кипър осигурява много удобно място за екстремизма и омразата и то постепенно ще превърне „зелената линия”, която сега е между двете части на острова, в твърда граница с Турция, предупредиха организаторите на митинга - гражданската платформа „Да обединим Кипър сега”, която включва хора от двете кипърски общности. Само федерално решение ще направи Кипър сигурен и независим, заявиха те в декларацията си.

Митингът-протест днес бе зареден с оптимизъм от грандиозния „Марш за мир и демокрация”, който се проведе в петък вечерта в северната част на Никозия по инициатива и с подкрепата на 25 синдикални организации, политически партии, граждански сдружения на кипърските турци. Въпреки силния дъжд, над 5000 кипърски турци, към които се присъединиха и кипърски гръцки активисти за мир, преминаха в шествие срещу фашизма, насилието и омразата, в подкрепа на демокрацията, солидарността, човешките права, свободата на словото и медиите.

С тези събития бе даден отговор на екстремистките атаки на ултранационалисти, основно турски заселници на острова, които в понеделник извършиха погром на редакцията на левия кипърски турски вестник „Африка” заради критика на турския президент Реджеп Ердоган. Ексцесии, предизвикани от националисти, имаше в същия ден и в т. нар. парламент на самообявилата се Севернокипърска турска република. Събитията бяха остро осъдени от правителството на Кипър, европейски и международни институции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44