Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кюстендил откриха паметна плоча на акад. Ефрем Каранов

Снимка: Кирил Фалин

Паметна плоча беше открита днес на къщата на възрожденеца, просветен деятел, фолклорист и етнограф, деец в националноосвободителните борби на Мекедония академик Ефрем Каранов в центъра на Кюстендил. Инициатор е местната организация на ВМРO по повод 165 години от рождението му. 

Учени историци, евродепутатът Ангел Джамбазки, кметът на града Петър Паунов и десетки кюстендилци дойдоха за откриването на паметния знак за академик Каранов. Някои коментираха, че подобна инициатива в памет на родения в Кратово и починал в Кюстендил през 1927 година учен възрожденец и общественик е закъсняла. Оратори припомниха за личността на академика, дописен член на Българското книжовно дружество, бъдещата БАН, още от 1875 година:
Не са много известните личности  в България, които през целия си живот са радетели на българщината, работили са, през цялото време, за българското дело в Македония и за самата България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44