Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ в Кърджали организира протести с искане за по-високи заплати в бюджетната сфера

Снимка: БГНЕС

От структурата на КНСБ в Кърджали организират днес протести с искане за по-високи заплати в бюджетната сфера. При планирано повишение на трудовите възнаграждения с 22 процента, реално заложените средства в бюджета на Общината са двойно по-малко, подчертават синдикалистите. 

Парите за по-високите заплати са целева държавна субсидия. С тях трябва да се изплатят увеличените възнаграждения в бюджетната сфера, според колективните трудови договори. На проведеното преди дни обществено обсъждане на финансовата рамка на общината, представителите на КНСБ разбрали, че в тазгодишния бюджет са заложени не 22 процента повишение на заплатите, а само 11. 

Според регионалния синдикален лидер Иванка Караколева, за някои от работещите увеличение изобщо не е предвидено, а за други като социалния патронаж, то е едва 5 на сто. Според Караколева, вместо за заплати, част от парите са пренасочени към други дейности като изплащане на ток, вода и гориво. Синдикатът настоява увеличението на заплатите в реалният им размер да бъде гласувано още на следващата сесия на общинския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44